A mundet që ushtrimet të përmirësojnë Alzheimerin?

Së shpejti mund të ketë një mjet që njerëzit me Alzheimer mund të përdorin për të përmirësuar cilësinë e jetës së tyre.

Ekziston një grup bindës i provave se aktiviteti i rregullt fizik mund të zvogëlojë rrezikun e rënies njohëse, dhe ndoshta të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes Alzheimer dhe çmendurive të tjera.

Në njerëz të moshuar të shëndetshëm, studimet sugjerojnë se ushtrimet fizike mund të përmirësojnë njohjen.

Deri më tani, nëse ushtrimi fizik mund të përmirësonte simptomat tek njerëzit me Alzheimer, apo të ndikonte në mënyrë të dobishme në ndryshimet fizike në tru të shkaktuara nga sëmundja, ishte e panjohur.

Ushtrimi ose aktiviteti i rregullt fizik mund të luajë një rol në mbrojtjen e trurit tuaj nga sëmundja Alzheimer dhe çmenduritë e tjera.

Ushtrimet fizike zvogëlojnë simptomat psikiatrike

Në studim, 200 njerëz me Alzheimer (mosha mesatare 70.9-vjeç) u caktuan rastësisht ose në një program ushtrimi aerobik të mbikëqyrur (seanca ushtrimesh 60-minutëshe tre herë në javë për 16 javë të mbikëqyrura nga fizioterapistë me përvojë) ose një grup kontrolli (kujdes standard, pa ushtrime shtesë).

Në grupin e stërvitjes, pas 4 javësh ushtrim përshtatjeje, pjesëmarrësit kryen ushtrime aerobike në një intensitet të synuar prej 70-80% të rrahjeve maksimale të zemrës për 12 javët e mbetura, transmeton lajmi.net.

Studiuesit studiuan efektet e stërvitjes në një sërë faktorësh që lidhen me sëmundjen e Alzheimerit, shkruan alternative medicine. Masa kryesore e rezultatit ishte ndryshimi nga fillimi në 16 javë në performancën njohëse të vlerësuar nga prova e Modaliteteve të Symbol-Digit (SDMT).

Rezultatet dytësore ishin simptomat neuropsikiatrike dhe depresive, aktivitetet e jetës së përditshme, cilësia e jetës dhe masa të tjera njohëse.

Asnjë ndryshim i rëndësishëm nuk u gjet midis grupit të ndërhyrjes dhe kontrollit në rezultatin primar, por kishte një ndryshim të rëndësishëm në simptomat neuropsikiatrike në favor të grupit të ndërhyrjes.

Çfarë thonë studiuesit për Alzheimerin?

Njerëzit që morën pjesë në programin e ushtrimeve kishin shumë më pak simptoma neuropsikiatrike (të tilla si ankthi, nervozizmi dhe depresioni).

Ata në grupin e kontrollit ishin përkeqësuar në masat e simptomave psikiatrike, ndërsa grupi i ndërhyrjes u përmirësua pak. Kjo çon në një ndryshim të rëndësishëm statistikisht midis dy grupeve.

Ndërsa rezultatet duhet të verifikohen në grupe më të mëdha dhe më të larmishme, efektet pozitive të ushtrimeve në këto simptoma mund të provojnë të jenë një plotësues ose kombinim efektiv me ilaçe antidementia. 

Ngjarja paraprake

Fjalë emocionuese të Haxhi Krasniqit

Ngjarja e ardhëshme

Serbi, stërvitje me dronë kinezë dhe avionë rusë

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian