A mund të keni qenë binjak para se të lindnit…

Një numër çuditërisht i lartë njerëzish filluan jetën si binjakë – pa e kuptuar kurrë. A mund të zbulojë një test i ri nëse keni pasur një binjak para se të lindnit?

Si fëmijë, Jeffrey Craig kishte ëndrra të përsëritura se kishte një binjak identik. “Ëndrrat ishin të shpeshta dhe gjithmonë të njëjta. Kishte një version tjetër të shtrirë në shtrat pranë meje. Nuk ishte një i huaj: e dija që ishte një tjetër si unë. Ishte pak e habitshme, por nuk u tremba – në fakt ishte qetësuese.”

Binjakë misteriozë

Shkencëtarët fillimisht nuk u nisën për të zhvilluar një test për të zbuluar nëse njerëzit kishin binjakë të zhdukur. Në vend të kësaj, qëllimi i tyre fillestar ishte shumë më themelor: të kërkonin dallime në epigjenom – që do të thotë, etiketa kimike që shënojnë gjenomin njerëzor – që mund të çonte në një kuptim më të mirë se si dhe pse formohen binjakët identikë në radhë të parë. Binjakët identikë, të njohur edhe si binjakë monozigotikë, formohen kur një vezë, e fekonduar nga një spermë, ndahet herët. Gjetja e një shpjegimi përse ndahet veza ka rezultuar e pakapshme. Hipoteza kryesore është se ajo ndodh në mënyrë të rastësishme. Binjakët identikë ndodhin në disa lloje: njerëzit, qentë, bagëtitë, kuajt dhe derrat. Nga një këndvështrim evolucionar, ekzistenca e tyre nuk ka shumë kuptim, pasi prodhimi i pasardhësve me diversitet gjenetik ofron një shans më të mirë për të mbijetuar.

Kur dy bëhen një

Ka hipoteza të ndryshme se pse një binjak zhduket. “Mund të ndodhë që diçka nuk është në rregull me një fetus, ose ndoshta nëna nuk ka hapësirë të mjaftueshme,” thotë Segal. “Mitra është projektuar për një fëmijë, jo për dy. Mund të jetë thjesht një korrigjim për të siguruar shëndetin e binjakut që mbijeton.” Nëse një binjak zhduket para javës së 12-të, nuk ka gjasa që nëna ta dijë, sepse ultrazërit rrallë bëhen kaq herët. “Në termat mjekësorë, quhet sindroma e binjakëve të zhdukjes, sepse në një ekografi të hershme ka dy rrahje zemre.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

E thotë Lewandowski: Kjo mund të ishte ndeshja ime e fundit me Bayernin

Story i radhës

Kievi riemëron monumentin ikonik sovjetik

Të fundit nga