6 mënyra se si po zhvlerësoni veten tuaj emocionalisht

Ka pafund mënyra se si mund të lëndoni veten pa e kuptuar dhe duke nënvlerësuar mesazhet që emocionet tuaja po ju bërtasin. Si thua të fillosh ta respektosh veten pak më shumë…?

Ne priremi  t’i kushtojmë më shumë vëmendje mënyrës sesi të tjerët na trajtojnë sesa si trajtojmë veten tonë. Kjo sepse është më e lehtë dhe shumë më e rehatshme. Në të vërtetë, zhytja në jetën tuaj është një rrugë e ndërlikuar dhe e gurtë që zakonisht nuk e zgjidhni ta udhëtoni shumë poshtë. Është aty ku gjen formën më të zakonshme të shqetësimit, siç është vetëpavlefshmëria emocionale.

Ikja nga trishtimi yt sepse të bën të mos ndihesh rehat

Ndonjëherë, kur kaloni një ndarje, trishtimi juaj bën që gjithçka rreth jush të prishet. Mund të luftosh me të, ta mohosh, ta fshehësh dhe t’i thuash vetes se të jesh i trishtuar nuk është si të jesh i sëmurë dhe se duhet të kthehesh në jetën tënde si zakonisht. E megjithatë ju e keni të pamundur.

Prandaj, një nga mënyrat se si e zhvlerësoni veten emocionalisht është kur mohoni dhe zhvendosni trishtimin, ankthin ose melankolinë tuaj. Sa më shumë ta shmangni, aq më e madhe është prania e saj në jetën tuaj.

 Krahasimi se si reagojnë të tjerët dhe si reagoni ju

Ne të gjithë e kemi bërë këtë në një kohë ose në një tjetër. Ndonjëherë, kur dy ose më shumë njerëz përjetojnë të njëjtën situatë të pafavorshme, secili reagon në një mënyrë të ndryshme. Nëse prireni të jeni lloji i personit që ndikohet më shumë emocionalisht, mund të mendoni se ka diçka ‘të gabuar’ me ju.

Megjithatë, ne të gjithë reagojmë dhe përpunojmë atë që na ndodh në mënyra të ndryshme. Kjo nuk do të thotë se ka diçka që nuk shkon me ne.

Heshtja e asaj që ndjen kur diçka të zemëron ose të lëndon

“Nuk është asgjë, është krejtësisht e parëndësishme.” Në ndërveprimet tuaja me të tjerët, ju shpesh veproni duke shtypur atë që ndjeni në mënyrë që të mos kundërshtoni, përballeni ose zhgënjeni. Por është e rëndësishme të mbani në mend se, ndër mënyrat me të cilat e zhvlerësoni veten emocionalisht, kjo është më e përsëritura.

Ndjeheni të turpëruar që jeni shumë emocional

Ju mund të mendoni se diçka nuk është në rregull me ju, sepse gjithçka ju pushton dhe ju bën të reagoni në mënyra specifike. Zakonisht, mënyra se si lidheni me emocionet tuaja është e lidhur me mënyrën se si njerëzit e tjerë i kanë vërtetuar ose zhvlerësuar ato.

Për shembull, nëse jeni rritur nga prindër të ftohtë emocionalisht, mund të keni një pikëpamje negative për mënyrën se si ndiheni. Sidoqoftë, duhet të mbani mend se jeni një qenie emocionale dhe gjëja e fundit që duhet të bëni është të zhvlerësoni atë që ndjeni. Kjo të zhvlerëson si qenie njerëzore.

 Në vend që të jeni të dhembshur me veten, ju e kritikoni atë

Një nga mënyrat me të cilat ju e zhvlerësoni veten është duke qenë gjyqtari juaj më i keq. Për shembull, kur, pas një gabimi ose një dështimi, në vend që të përqafoni veten dhe të keni dhembshuri për veten, ju vetëkritikoni. Kjo është një formë e ngadaltë e vetë-shkatërrimit ku ju nuk e lejoni veten të pranoni atë që ndodhi.

Duke supozuar se mund të përballoni gjithçka

Ndoshta ju jeni lloji i personit që i thoni vetes se asgjë nuk ju ndikon shumë dhe se jeni në gjendje të përballeni me çdo gjë që ju del përpara. Megjithatë, duke supozuar se keni një karakter të fortë dhe se jeni mësuar me goditjet e jetës mund të jetë gjithashtu zhvlerësuese emocionalisht.

Mund të ndodhë që ajo që po bëni në të vërtetë është duke mbyllur vuajtjet tuaja. Por, herët a vonë, do t’ju ndikojë në një farë mënyre.

Më në fund, mësoni të vërtetoni atë që ndjeni. Duke bërë këtë nuk do t’i eliminoni emocionet që ndjeni, por do t’ju lejojë t’i pranoni dhe menaxhoni më mirë ato në mënyrë që të kuptoni dhe doni veten ashtu siç e meritoni.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Vrasësi i dyfishtë nekrofil, David Fuller dënohet me burgim të përjetshëm për abuzim seksual të 23 grave të tjera të vdekura

Story i radhës

Maroku – Portugalia, formacionet zyrtare

Të fundit nga