5 karakteristikat e një personi emocionalisht të fortë dhe të qëndrueshëm

Çfarë do të thotë të jesh një person emocionalisht i qëndrueshëm dhe i fortë? Cilat janë tiparet dalluese të këtij lloj karakteri dhe si njihet tek të tjerët dhe tek vetja? Le të shohim këto aspekte të personit dhe çfarë efektesh ka stabiliteti emocional në jetën relacionale dhe interaktive me botën dhe të tjerët.

Çfarë janë emocionet dhe kur i përjetojmë ato?

Emocionet shoqërojnë çdo përvojë që ka të bëjë me ekzistencën tonë dhe mënyrën e bashkëveprimit me të tjerët. Ka disa që dallohen nga tiparet negative, të tjerat nga konotacionet pozitive. Të dyja kanë rëndësi themelore për përvojën e plotë dhe të shëndetshme emocionale të personit. Aftësia për të njohur dhe përjetuar plotësisht çdo emocion ofron mundësinë e dhënies së kësaj gjendjeje në mendjen dhe trupin tonë. Dhe është pikërisht ky themel që të gjithë zhvillojnë një aftësi të caktuar për të menaxhuar në mënyrë efektive përvojat emocionale. Nëse jeni një person emocionalisht i fortë dhe i qëndrueshëm, mund ta njihni veten nga këto 5 karakteristika që do të analizojmë.

Kur flasim për stabilitetin emocional, nënkuptojmë atë aftësi për të perceptuar realitetin për atë që është, pa ndryshime ose kushtëzime emocionale. Kjo sepse, siç konfirmojnë studime të shumta, emocionet tentojnë të ndryshojnë përvojat nëse nuk menaxhohen si duhet. Sidoqoftë, administrimi nuk do të thotë shtypja e tyre ose kontrolli në mënyrë të tillë që të ndryshojë natyrshmërinë e tyre. Ky është një tipar i rëndësishëm dallues për ata që kanë një farë aftësie për të menaxhuar atë që ndiejnë.

Ata i njohin dëshirat e tyre

Tipari i parë i personit të qëndrueshëm emocionalisht qëndron në aftësinë për të diskriminuar atë që dëshirojnë vërtet dhe për të dëgjuar dëshirat e tyre. Nuk është çështja e bërjes së gjithçkaje që ju vjen ndërmend. Personi i qëndrueshëm emocionalisht është në gjendje të kuptojë se çfarë dëshiron vërtet pasi të ketë përfunduar një proces reflektimi të kujdesshëm. Ai e kuptoi atë që dëshiron dhe ndjek arritjen e qëllimeve të tij.

Ata kanë vetëvlerësim të mirë

Një tipar tjetër i personit emocionalisht të fortë dhe të qëndrueshëm qëndron në vetëvlerësimin e mirë. Këta individë nuk e perceptojnë veten si jashtëzakonisht të varur nga mendimet e të tjerëve, por përkundrazi e lënë veten të drejtohet nga ajo që ndiejnë. Meqenëse ata janë në bashkësi të thellë me dëshirat e tyre, atëherë, ata nuk synojnë të dëmtojnë të tjerët. Kjo sepse ata nuk ndihen në konflikt me botën. Njerëzit emocionalisht të qëndrueshëm janë në gjendje të respektojnë dhe vlerësojnë njëri-tjetrin ashtu si veprojnë me veten e tyre.

Ata e pranojnë ndryshimin

Nëse jeni një person i fortë emocionalisht, merrni parasysh mundësinë e ndryshimit. Kjo nuk do të thotë të mos ndiejmë marramendje të caktuara që shoqërojnë ndryshimin dhe largimin nga e ashtuquajtura zonë komoditeti. Përkundrazi, personi i fortë dhe i qëndrueshëm emocionalisht ka një dëshirë të thellë për të eksploruar, ditur, ndryshuar.

Ata formojnë marrëdhënie pozitive dhe lidhje emocionale

Karakteristika e katërt ka të bëjë me aftësinë për të zgjedhur në mënyrë të përshtatshme lidhjet dhe marrëdhëniet emocionale. Njerëzit me stabilitet emocional janë veçanërisht selektivë në zgjedhjen e lidhjeve të tyre. Ata nuk i durojnë marrëdhëniet konfliktuese, mbytëse dhe shkatërruese. Përkundrazi, ata kërkojnë të krijojnë marrëdhënie të orientuara drejt reciprocitetit dhe shkëmbimit emocional që i pasuron. Ata janë të talentuar me një inteligjencë të theksuar emocionale dhe posedojnë aftësi të mira ndërpersonale.

Kanë elasticitet të mirë

Së fundmi, një nga karakteristikat që mund të zbulohet në këto subjekte është elasticiteti. Ky është një koncept shumë i dashur për ata që janë të përfshirë në ndërhyrje psikologjike dhe psikoterapeutike. Elasticiteti është aftësia për të përballuar pozitivisht ngjarjet stresuese ose traumatike. Ai përshkruan aftësinë e personit për të riorganizuar jetën e tij sipas vështirësive të përjetuara pa ndryshuar identitetin.

Ngjarja paraprake

Shahpaska: Gjendja në kopshte ende është nën kontroll

Ngjarja e ardhëshme

Irani reagon sërish për luftimet në Nagorno-Karabak

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian