29 meshkuj kanë fituar statusin e viktimës seksuale gjatë luftës në Kosovë

Statusin e viktimës së dhunës seksuale gjatë luftës e kanë fituar gjithsej 867 persona, prej tyre 838 janë femra dhe 29 meshkuj.

Në Komisionin Qeveritar për njohjen e statusit të viktimave të dhunës seksuale kanë aplikuar gjithsej 1329 veta.

Në Kosovë, sipas Institutit për Hulumtimin e Krimeve të Luftës, 20 mijë gra e vajza janë dhunuar nga forcat serbe gjatë luftës 1999.

Numri i aplikuesve për njohjen e statusit, sipas organizatave joqeveritare që merren me të drejtat e këtyre viktimave, është tejet i vogël në krahasim me numrin e viktimave të raportuara.

Pengesa kryesore për njohjen e këtij statusi llogaritet edhe stigma dhe turpi.

Nga Komisioni Qeveritar bëjnë të ditur se deri më sot kanë aplikuar 1329 persona për të fituar statusin “Viktima të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë”.

“Statusin e viktimës së dhunës seksuale e kanë fituar gjithsej 867 persona, nga ta 838 femra dhe 29 meshkuj”, ka thënë anëtari i Sekretarisë së Komisionit, Labinot Bala, për “Zërin”.

Numri i aplikuesve deri më tani, sipas tij, është gjithsej 1329 veta. Ndërsa ai thotë se 261 kërkesa janë refuzuar dhe prej tyre 222 femra dhe 39 aplikacione të meshkujve.

“Në proces janë 68 raste”, thotë ai.

Bala ka thënë se gjatë këtij viti numri i aplikuesve ka rënë ndjeshëm. Ai thekson se gjatë kohës së pandemisë Komisioni ka punuar, por me pengesa.

Ngjarja paraprake

Presidenti i Malavit ndërpret vizitën për shkak të protestës

Ngjarja e ardhëshme

Që Presidenti të akuzojë Kryeministrin si kriminel, kjo përbën alarm për Shqipërinë

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian