​Njerëzit që hanë speca djegës mund të jetojnë më gjatë, thonë shkencëtarët

Shkencëtarët deklaruan se individët që konsumojnë spec djegës mund të jetojnë shumë më gjatë dhe mund të kenë një rrezik jashtëzakonisht të zvogëluar të vdekjes nga kanceri ose sëmundjet kardiovaskulare.

Për t’u prezantuar së shpejti në Sesionet Shkencore të Shoqatës Amerikane të Zemrës 2020, kërkimi shqyrtoi gati 5.000 artikuj të botuar më parë mbi përfitimet e ngrënies së specit djegës dhe e krahasoi atë me të dhënat shëndetësore të mijëra njerëzve për të gjetur një lidhje.

“Ne u befasuam kur zbuluam se në këto studime të botuara më parë, konsumi i rregullt i specit djegës shoqërohej me një zvogëlim të përgjithshëm të rrezikut të vdekshmërisë së të gjitha shkaqeve dhe kancerit. Ai thekson se faktorët dietikë mund të luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e përgjithshëm, “tha Bo Xu, autor i studimit, në një deklaratë.

Studimet e mëparshme kanë vërtetuar se specat djegës kanë veti rregulluese të antioksidantit, antiinflamatorit, antikancerit dhe glukozës në gjak. Këto efekte i atribuohen një përbërjeje të njohur si kapsaicina, e cila dihet se u jep specave djegës pikantësinë e tyre të butë deri në intensitet kur konsumohen.

Në mënyrë që të shqyrtojnë efektet e specit djegës në vdekshmërinë e përgjithshme dhe të sëmundjeve kardiovaskulare, shkencëtarët shqyrtuan 4,729 studime nga pesë baza të të dhënave globale të shëndetit.

Të dhënat dietike dhe shëndetësore të mbi 570,000 individëve nga Kina, Irani, Italia dhe Shtetet e Bashkuara, u përdorën për të krahasuar rezultatet shëndetësore të individëve që konsumuan speca djegës me ata që herë pas here ose kurrë nuk hëngrën anëtarët e familjes.

Në krahasim me ata që rrallë ose kurrë nuk konsumuan spec djegës, studiuesit zbuluan se kishte një ulje relative prej 26 për qind të vdekshmërisë kardiovaskulare midis atyre që konsumuan. Gjithashtu, kishte një rënie relative prej 23 për qind të vdekshmërisë nga kanceri.

Kur bëhej fjalë për vdekshmërinë e të gjitha shkaqeve, u vërejt një ulje e ndjeshme prej 25 për qind. Analiza përfundimtare e studiuesve përbëhet nga katër studime të gjera që përfshijnë rezultate shëndetësore për individët për të cilët ishin në dispozicion të dhëna për konsumin e specit djegës.

Analiza e të dhënave është duke vazhduar dhe shkencëtarët synojnë të botojnë një punim të plotë së shpejti.

Ngjarja paraprake

Lladrovci: Të presim faqebardhë, miku im Hashim Thaçi!

Ngjarja e ardhëshme

Conte: Nuk na mungon karakteri, por rezultatet

të fundit nga

AlbanianEnglishMacedonian