Детското книжевно катче се уништува со графити: „Ако толку ти се пишува, напиши книга“

Малечките улични детски библиотеки постојат на повеќе локации низ Скопје. Уште од првиот момент, овој потег беше поздравен, но и беше изразена недоверба дека вакво нешто може да функционира.

Деструктивноста на одредени поединци во нашата околина е секогаш поголема од добрата намера детските книги да бидат достапни за оние кои навистина сакаат да читаат. 

Па така, често се соочуваме со уништени куќички, откорнати вратнички, како и цртање графити врз малите библиотеки. Иако ваквите штети веднаш се санираат, уништувањето продолжува и понатаму. 

На Твитер затекнавме интересен коментар, порака до уништувачите кои пишуваат графити: „Ако толку сакаш да пишуваш, напиши книга, ние ќе ја прочитаме“. 

Оваа порака е навистина силна, но не знаеме дали воопшто може да допре до оние кои вандализираат се што ќе им се најде на патот. 

skopjeinfo.mk

Story i mëparshëm

LSI kundër zgjatës së Vettingut/ Vasili: Drejtësi e kapur

Story i radhës

Советот на Охрид не гласаше по оспорените точки за легализација на објекти на крајбрежјето на Охридското Езеро

Të fundit nga